Az Excelsior Klub első interjúja egy olyan játékossal készült, aki talán nem annyira ismert – hacsak nem jársz rendszeresen a hétfői HKK focikra, mert akkor párszor már kegyetlenül elhúzta melletted a labdát -, viszont kiemelkedően jól szerepelt az amatőr kategóriában a legutóbbi két Beholderes versenyen. Mivel úgy éreztem, ez a teljesítmény kicsit fű alatt maradt – amennyire ismerem, Fülöp Máté amúgy sem az a melldöngető típus -, ezért evidensnek tűnt kifaggatni, hogy jött össze egy versenygyőzelem és egy második hely két hónap alatt.

***

Szia Máté! Első körben gratulálni szeretnék a győzelmedhez, sőt, igazából a két egymást követő kiváló wekerlei eredményhez. Már többször is játszottál HKK Ligán és más versenyeken Korlátozással, mi alapján döntöttél úgy, hogy ez jó lehet a Beszűkült látókör versenyekre is?

Sziasztok! Köszönöm a gratulációt, megtisztelő máris az induló blog hasábjain szerepelni.

Ami a versenyeket illeti, egy jó ideje már inkább a meta ellen szeretek készülni, mint valami egyértelmű esélyessel indulni, ehhez pedig a Korlátozás mindig jó alapot ad. Februárban a felkészülési versenyek alapján ezernyi UR-bűbájra számítottam az asztalokon, így esett az Akasztófát használó ködös vonalra a voksom.

Márciusban inkább a várható ötlap-dominancia miatt választottam a Korlátot, meg aztán kézenfekvőnek is tűnt ugyanazzal indulni, mint legutóbb, ha már nem veszített sokat a pakli a bővülő tiltólistával.

A februári ezüstérmes és márciusi győztes összeállítás

A februári versenyen 2. lettél Nagy Dani Semleges csatamezője mögött, ott mitől kaptál ki? A tiltólista frissülése után mi volt a legnagyobb érvágás a márciusi, utolsó körre készülve?

A harmadik fordulóban Zsolt atya manafamos-járjas tempópaklija intézett el. Kicsit demotiváló volt, hogy 20+ lap side-olása utás sem sikerült jobb helyzetet teremtenem, mint egy „aki kezd, az nyer” felállás (ezzel persze nem Zsolt atya érdemeit kisebbítve). Szerencsére, azt hiszem, minden más pakli többet veszített Beszűkült 1-ről 2-re, mint az enyém. Bár színt kellett cserélnem, mégis a legtöbb kitiltott lapra találtam valami funkciójában stimmelő másikat, ami illett az elképzelésembe. Így leginkább az Alakváltó ősköd hiányzott, meg persze az örök Jolly Joker, a Varázsrépa.

Erősen építettél a köd lapokra mindkét sikeres verzióban. Eleve ezzel a szabálylappal szeretted volna játszani ezt az „etnikumot”, vagy a tesztelés során álltak össze nyerő kombinációvá?

Nem is tudom, a márciusi versenyen talán a szabálylap volt kevésbé kérdéses. A sok epikus pakli mellett számítottam volna egy-két Edralianra is Csető Zsolti dungeonös sikerét követően, a Korlátozást pedig mindkettő ellen jobbnak éreztem a többi lehetőségnél. Az, hogy a ködös vonal került mellé, leginkább már a minőségi counterek hiányának tudható be, a Seriah-Tornadusz páros még csak nem is tűnt pocséknak a lényegesen kisebb poolból.

A januári Wekerlés versenyen tettél egy nem túl sikeres kört a profi kategóriában is, bár a profi pontjaid alapján simán indulhattál volna amatőrben is. Mi volt ennek az oka?

Egy héttel korábban a Dungeonben vegyes mezőnyben mentem egy 4/5 eredményt kvázi ugyanazzal a paklival, mint amivel a behóson indultam. Bíztam benne, hogy kedvez majd annyira a soklapos meta, hogy meg tudom ismételni az eredményt. Aztán hiába kaptam sajnos jó matchupokat, rendesen elúsztam azzal a koncepcióval. És ez nem is baj. Sokkal kritikusabban néztem a paklira, átértékeltem kicsit, hogy mi miért működik benne, és mi az, ami totál felesleges, ennek mentén épültek fel később a látókörös paklik. Így aztán, ha eredménytelen is volt a januári kaland, haszontalannak nem mondanám.

… Ja, és nem mellesleg volt szerencsém az egyik fordulóban Anka Marci ellen játszani, az ő ködös börtöne is mindenképp inspirálóan hatott rám.

Ha már a mi működött jól témánál vagyunk, a márciusi pakliban milyen konkrét lapok okoztak a kellemes meglepetést, és mi volt a várthoz képest csalódás, amit már biztos nem raknál be?

Visszanézve a listát, szerintem egyedül az Enigma volt, amiben kifejezetten pozitívan csalódtam, a lapok nagy többségét jól ismertem és sokat használtam korábban is. Mégis, a Vámpírherceg ezúttal nem hozta az elvárt szintet, nem is emlékszem, kijátszottam-e a verseny során, többnyire csak eldobálgattam a Korlátnak. A másik ilyen lap a Tükördzsinn, ami nem semlegesített aznap semmit. Többször másoltam vele Techiánafluxot vagy Horizontkémlelőt, de kissé belegondolva szomorú, hogy csak olyan megoldással szolgál, amilyen már amúgy is van az asztalomon. Mivel az ellenfélével kalkulálni meg nem akarok, így valószínűleg máskor inkább a mappában marad.

Hogy látod egyébként, elindulnál Korlátozással sima pörgős vagy hagyományos versenyen? Eddig relatív kevesen próbálkoztak sikeresen ezzel a koncepcióval, de azért valamennyire folyamatosan benne van a játékkörnyezetben.

Mindenképp elindulnék vele ismét. Sajnos elég meta- és sorsolásfüggő a pakli eredményessége, de nagy győzelmek vannak még benne, ha nem is feltétlenül az én kezemben. Minden esetre látom benne a kiaknázatlan potenciált, és amíg ez így van, addig töretlen kedvvel fogom használni.

Mi egyébként a kedvenc koncepciód, ha van ilyen? Amennyire láttam eddig, elég változatos paklikkal szoktál játszani.

Háááát… Nem igazán 😀 Leginkább a Korlátozás-Börtön tengelyen mozgok az elmúlt időben. Hülye dolog, de szeretek tempóhátrányból játszani; Több a megoldást kívánó helyzet, a kompromisszumokat követelő probléma, személy szerint pedig az ilyen kihívások miatt játszom nagy kedvvel hétről hétre.

Jelen állás szerint még elindulhatsz amatőrben, de elég nagy lépést tettél a profi kategória felé pontszámban. Hogy érzed most, nagyobb ugrás most kezdőből amatőr játékossá válni, mint amatőrből profivá?

Ehh, nem tudom. Egyelőre az az érzésem, hogy éppen jókor vagyok jó helyen. Megpróbálom most ezt a helyzetet és motiváltságot meglovagolni, és ha sikerül elérni a profi státuszt, hát sikerül. Azért igyekszem nem túl magasra tenni magamnak most a lécet, hogy ne felejtsem el élvezni a játékot, és bízom benne, hogy előbb jön össze a következő nagy lépés, mint ahogy az első versenygyőzelem lett meg.

A februári verseny élmezőnyében – jobb szélen a későbbi győztes Nagy Dániel

Sokan a fantasy vonalról ismerik már meg a HKK-t, másokat barátok húznak be, te melyik verzió vagy?

Korábban Duel Masterseztünk alsó tagozatban (ami vicces volt, lévén senki nem tudott még közülünk angolul), szóval fogékony voltam az ilyesmire, de amikor gimnáziumi barátaim HKK-zni kezdtek a szünetben, elsőre nem ragadott meg. Igazából a HKK Online-on kezdtem játszani némi tanítgatás után, akkor tetszett meg annyira, hogy egy Raia követős hordával még versenyezgetni is eljárjak.

Csak így tovább, még egyszer gratulálunk, és köszönöm az interjút!

Hozzászólások