Ha ki kéne választanom a három kedvenc versenyformátumom, a hagyományos egész biztosan nem lenne közte. Nincs ebben semmi a szokásos “fúj, sok a kontroll”-attitűdből, egyszerűen csak a korlátozott formátumokon előkerülő szokatlan lapokkal jobban szeretek kommandózni, a hagyi meg olyan, mint egy számlabefizetés vagy egy nagybevásárlás a szabadnapon – túl kell esni rajta, különben később csak nehezebb lesz. Sokat nem segített a fehérvári kiemelt versenyre felkészülésemben az sem, hogy nagyon nem volt kedvem beállni a mezővel játszók (várhatóan hosszú) sorába, noha tudtam, hogy egy igazi strong pick; egy héttel korábban Szegeden pedig rendesen beégtem a már eleve mezős metára készülő, Az együgyűre építő Sheran kontrollommal, relatíve erős mezőnyben. A viszonylagos tanácstalanságomat végül az segített feloldani, hogy a másik formátum a már említett szegedi napon egy sárga egyszínű egylapos dekk volt, amivel 4. helyre futottam be, tetszett a tempó és a lapok szinergiája, illetve kontrollhoz mérten volt egy “extra kijárat” a deckben. Konkrétan az, hogy Börtön és Bilincs ellen a villám lapok segítségével még egy szorultabb helyzetből is kijöhet az, hogy egy-másfél kör alatt szétlövöm az ellenfelet őrposztjáték nélkül, akár háló mellett is.

Nem az év ötlete egy egylapos dekket átépíteni hagyira, a netdeckelés amúgy sem szívesen használt lehetősége pedig nem állt rendelkezésre. Így saját kútfőből igyekeztem egy olyan epikus paklit összerakni, ami a Börtön/bilincs párost a folyamatos sebzéssel, a kontrollokat az erőforrásfölénnyel, vagy egálban tartásával tudja kellemetlen helyzetbe hozni. A Zu’lit familiárisa azért egy nagyon hálás epikus követő ebben a célban, mert egyszerre segít a drágítás ellen és a nyerés vonalon, amellett pedig a sárga színben rendkívül sok optimálisan megoldhatatlan/kikerülhetetlen lap van – a Most már elég és a Bo’adhun csapás például, mindkettő hozott nekem meccset a nap folyamán. Komolyabb tesztelés hiányában pedig bíztam benne, hogy a jelenlegi legjobb szín átlagereje végig tud húzni a versenyen – az isteni szettje kontrollok ellen az egyik legjobb. Még az egyébként kicsit bukott lap-szagú Halállista is befért a side-ba, hiszen lassabb paklik ellen jól működhet, és működött is.

Maga a deck tehát végül egy alapjaiban hagyományos kontroll lett, amiben az egyetlen váratlan lap a Villámformázás – de hogy került be a Kreátor Műhelyés nem gyakori? Szerintem az új zanszilánk szabállyal nagyon felértékelődött az SZK szerepe a játékban, lassabb nem lett a játék egyelőre, VP ugyanannyi van, mégis muszáj tartani a tempót kezdés nélkül is. Nos, egy lapkijátszás nélkül saját körben 1 SZK-t termelő lap szerintem ebben a pakliban rendkívül fontos lehet, rengeteg narancs idézési költségű lappal játszunk (FluxusgenDrakolder villámBo’adhun, stb.), az ötlapos kezdéssel biztos lesz mit mutatni neki, és ha már nem kell a tétel, akkor arconlövés vagy leszedés is lehet belőle. Tehát gyakorlatilag három funkciót is betölt a lap, ami a mai metában szerintem több, mint optimális. Az Elektrát emelném még ki, ami egy Xenó bilincsmester szintű lap ebben a dekkben, feladva a permanens képességet ad egy kis asztaltakarítást és 2+1 zanszilánkot, vagy további sebzéseket. A paklim végül így nézett ki:

Zu’lit familiárisa
3 Sztatikus gólem
3 Ménkű ménes
3 Kimeríthetetlen tartalék
3 Kyorg tudás
3 Fluxusgenerátor
3 Elektra
3 Drakolder villám
3 A gyenge ereje
3 Zu’lit kastélya
3 A harc elcsitul
3 Abszolút preventálás
3 Villámhorgony
3 Perzselő homok
2 Fairlight bölcsessége
2 A három kívánság gyűrűje
2 Villámformázás
2 Bo’adhun csapás
3 Orzag bilincse

50 lap

3 Az elemek esszenciája
3 Az elme hatalma
3 Halállista
3 Ht’duner mennydörgő
3 Guolg mágiája
3 Most már elég
3 Bufa lovagnője
3 Zu’lit kísérlete
3 A nagytanács ítélete
3 B. Jagumir

A HKK történetének egyik legerősebb promo lapja méltó lett az előd híréhez
  1. kör / Tóth Gábor – Tharr követője 3-0

Gáborhoz versenyen még nem volt szerencsém, de ezzel sokan vagyunk így, mert eddig csak Kezdő Ligában próbálta ki magát, a fehérvári volt az első komolyabb megmérettetése. Emiatt az erőviszonyok nem voltak különösebben kiegyenlítettek, egy sima 3-0-val lehoztam ezt a kört, általában már a második-harmadik körben kiosztva 20+ sebzést. Gábor paklija egyébként nem volt gyenge, ha nem tudok elcsípni egy leszedéssel vagy counterrel egy Goblin kulacsot, elég szépen be tudott volna pörögni, de rendszerint volt jó megoldás kézben, ő pedig nem tudom annyi lapot húzni, hogy a kezdőkezéből igazán elsöprő rohamot indítson. A meccs közben és a végén azért elbeszélgettünk a (nem hozott) side építésének fontosságáról és egy kis how-to gyorstalpalót is adtam, remélem, hasznos lesz a későbbiekben, mert amúgy hibák nélkül játszott, megvan a fejlődési ív.

  1. Farkas István / Zu’lit familiárisa 3-0

Az egyszínű egylapos szegedi versenyen elég megrázó élményben részesítettem Csirkét, mindketten sárgával mentünk, de elég különböző lapokkal játszva. Őrületes húzások és topdekkek után ki is szállt ellenem, nagy igény lehetett a revansra, így ültem le ellene játszani. Most gyakorlatilag teljes mirrort játszottunk, de még így is volt néhány lap, amit ő alapból tolt, én viszont egyáltalán nem (Fairlight bűbája), vagy csak side-ból (Guolg mágiája). Végül ez a három meccs se lett túl szoros, az elsőben kijött a Fairlight bűbáj, benéztem ezt-azt, így még bukatni is tudott vele csontot tőlem és Szikrát is dobatott az anti-mágiával, de a Kimeríthetetlen tartalék-Perzselő homok-Fluxusgen trió annyira stabil lapok, ha elkezdhetnek hosszabb távon dolgozni, lazán lehozzák a meccset. A második vagy harmadik játszmában még egy Most már eléggel is borzoltam a kedélyeket, ott az volt a nyerő lap.

  1. Kurunczi Dávid / Semleges csatamező 2-1

A két fő terrorista, KD és DK mezője szerintem a mostani hagyományos versenyek origója, bárki bármit rak össze hagyira, fel kell tennie a kérdés, hogy ha összesorsolnak velük, hogyan nem fogok csúfosan kikapni? Ezt a kérdést én is feltettem magamban a verseny előtt, és ekkor még nem is gondoltam, hogy nem csak egy alkalommal kell kitalálnom a választ. Kivettem 3 Vízitündért, amire csak side-ból volt megoldás a Nagytanács képében, 2 Fairlight bölcsit, ami szintén megoldhatatlan és az Elektrogömbös játékom is megszűnik tőle, meg talán Kyorgokat. Az első két forduló szerencsefaktora itt kezdett el egy kicsit billegni, az első menet simán Dávidé volt, köszönhetően egy hamar érkező Kifordított varázsdoboznak – a saját oldaladon ingyen hatalmas előny, a másik oldalról nézve rohadt bosszantó, hogy már a paklik tetejét is kell figyelni. Emlékeim szerint igen jókat is “topdekkeltem” neki, egy Orzag bilincset például biztos. Hamar elporladtam, de a második meccsre összekaptam magam, és tudtam egyenlíteni, ezzel talán egy kicsit meg is leptem a sima első után. A harmadik meccset lehozta önmagában egy kivédekezett Perzselő homok – megoldani nem tudta, sebezgettem is mellé, és a countercsaták utáni felhúzom-kirakom fázisban 2 Ép-ben választhatott, hogy létrejön 3-ért a Sztatgólemem, vagy megfogja Lélekcsapdával és a homok perzseli meg. Némileg váratlan win volt, itt kezdtem el azt érezni, hogy valami komolyabb is kieshet ebből a mai napból.

  1. Mikulás Ádám / Zarknod bilincse 2-1

Míg Várnai Peti és DK nyírták egymást 4-4 lappal az első asztalon, én megkaptam a tuti rossz matchupot, jó játékossal a kormány mögött. Csodás. Ádám se volt túl boldog, mert sejtette, hogy így is szét tudom lőni, ha nem az erőforrásokat, hanem a sebzéséket húzom be, de szerintem övé volt a “high ground”. A kezdőkezem alapján nem láttam a győzelmet a meccsben, de azért nekilendültem, és kínkeservesen, a kezdeti lendületből 2 ÉP-re lőttem Ádámot, innen azonban kijött az elhúzódó meccs hátránya, és előbb Taurusszal felgyógyult 5-be, (innen még jó lettem volna asztalról is ha, Villámhorgonyt vagy Boadhunt húzok – Kivigyűrű lett, amivel szerintem megjelenése óta először gyógyult a gazdája), aztán kirakott egy Gemina kertet (már csak a Bo’adhun jó – countert húztam…), így inkább bedobtam, és kérdeztem egy időt. 30 perc, két meccsre. Side-oltam 17 lapot, és belecsaptunk. Kértem kézből mutatásra egy csontot Villámformázással, majd kiraktam egy Halállistát, majd hosszasan morfondíroztam, hogy megnyomjam-e szörnyre, de némi tanakodás után bűbájt mondtam. Ádám kicsit nehezményezte, hogy nem fog rám védekezni egy Fluxot, majd ha jól emlékszem, egy Elektrával még tovább ürítettem a kezét. Innen már csak menedzselni kellett az előnyt. A harmadikban is jött az első körös Elektra, ami a nap egyik legstabilabb lapjává vált, ebben a pakliban tényleg egy 200 forintos Bilincsmester. A meccs igazi sztárja azonban a szintén hasonló árkategóriában mozgó Ht’duner mennydörgő volt, ami szépen megtermelt nekem annyi Elektrogömböt, hogy lefaragjam Ádám ÉP-jét nullára, az utolsó megoldását pedig elcsíptem egy beside-olt Jagumirral.

  1. Dönczi Krisztián / Semleges csatamező 1,5-1,5

Itt nem volt még egyértelmű, hogy lesz-e hatodik kör, aminek valamennyire örültem, hogy nem kell a döntő-faktor nyomásával a fejben leülni játszani. Cserébe az egyik legjobb aktív játékos hiperoptimális dekkje ellen kellett játszanom, ami mellesleg egy héttel korábban Szegeden olyan lazán picsázott el, hogy egy pillanatig sem volt reális esélyem. Sweet. Ismét kiszedtem a Vízitündéreket, 3 Fairlight bölcsit és 1 Kyorg tudást. Első meccs, kezdőkéz: Boadhun, Kivigyűrű, Orzag bilincs, Drakolder villám. Ennél rosszabb csak az lehetett volna, ha az első két lapból húzok 2-2 darabot. Szerencsére DK se húzott olyan fényesen, így elmaradt a totális lepörgésem, viszont értelmes lapot az Orzag bilincsen kívül nem tudtam kirakni. Némi sebzést így is be tudtam tolni, de attól függetlenül borzalmasan álltam, tudtam, hogy a körömben meghalok és semmi se fog létrejönni, amit kijátszok. Így azon kellett sakkoznom, hogyan tudok kirakni egy Ménkű ménest, aminek nálam 1 volt a lapok költsége, nála pedig 2. Végül a Kivigyűrű nyújtotta a megoldást, bedobtam az asztalon levő lapom költségként neki, DK talán megfogta, így kijöhetett a Ménes, sebzett 4-et, majd Bo’adhun a [[+2]] miatt sikeresen tolt még arcra 8-at, ami elég is volt, lévén 11 ÉP-ben volt ő is. Döntetlen. A másodikban elképesztő nuts húzásom volt, az első körben megnyomtam 3 védekezést (Kyorg, homok és talán A harc elcsitul is volt), plusz volt egy 0-ás counterem (Abszprev). Ketten kijátszottunk kb. 10 lapot az első körös passz szó elhangzásáig, a belassult játék jegyében.

A második meccsen eléggé megszaladt

Kör végén húztam két lapot (ha jól emlékszem, Villámhorgony és egy beside-olt MOME), utóbbi le is hozta hosszabb távon a meccset, mert egy random lap és egy Varkaudar tűzmágus után megtolva el is vágtam a terülés lehetőségét, én viszont előbb egy Kivigyűrűvel, majd 2 db Kimeríthetetlen tartalékkal jelentős lapelőnybe kerültem. Nyerni viszont sokáig nem tudtam, A fekete kos rituáléja hálója miatt, így elég kaotikus helyzet alakult ki, mindketten elég sok lappal kézben és asztalon próbáltunk alakítani valamit. Végül egy Ménessel sikerült kiszedni a hálót, ami után nem sokkal bedobta DK. A harmadik meccs elején már tudtam, hogy nem lesz 6. kör és legrosszabb esetben döntetlen lesz, így talán kicsit le is engedtem, ezt pedig relatíve simán hozta az ellenfelem.

Ez a szombati nap volt játékos pályafutásom eddigi legmagabiztosabb versenye, elképesztő húzásokat produkáltam, de szerintem néhány misplayt leszámítva stabilan fogtam a kormányt is – szerencse nélkül aligha nyer manapság bárki versenyt. Hogy mi lesz a deck utóélete? Ez sokban múlik azon is, merre alakul a meta a hamarosan érkező 11. Alapkiadás új lapjaival…

Teljes versenybeszámoló és eredmény itt.

Hozzászólások