A Hatalom Kártyái iránt érdeklődők immár negyedik alkalommal örülhetnek új Alfa paklik megjelenésének, amelyek egyszerre próbálnak érdekesek lenni a játékkal még csak ismerkedők, az azt már ismerő, de komoly gyűjteménnyel még nem rendelkezők és a profik számára. Ezek ugyanis úgynevezett prekoncept paklik, a dobozban található lapok egy (a ritka jelölésú) kivételével azonosak, és a legtöbb HKK kiegészítővel ellentétben kifejezetten arra lettek kitalálva, hogy a fólia leszaggatása és egy ellenfél összeszedése után bele is lendüljünk utóbbi és lényei gyepálásába. A szabályrendszer elméletben ugyanaz, mintha bárki ellen leülnénk játszani egy versenyen, azonban a HKK bonyolultsága meglehetősen visszafogottan jelenik meg a bontható lapokon, rengeteg apró képességgel, szabállyal nem fog találkozni a játékot csak kipróbáló – szerencsére, mert így is sok mindenre oda kell figyelni egy partiban. Ebben azért segítségünkre van a minden bontható pakliban található szabálykönyv is, ami egyszerre örömteli, másfelől nem túl környezetbarát megoldás – egy szépen designolt online szabálykönyvet, ami nem HKK Kódex részletességű ki lehetett volna itt próbálni szerintem.

Szinte közhelyes, mennyire nincs fantasy sárkányok nélkül (sőt, igazából sci-fi se), így a két új Alfa pakli egyike az első körben már megjelent Sárkányok Alfa újragondolása Ősi sárkányok néven, míg a másik a versenyeken is kifejezetten sikeres és népszerű Vérfarkasok Alfa paklis esszenciája. Én előbbit kapcsán jobban örültem volna, ha egy HKK exkluzív faj (motyogók, drakolderek, fókuszkristályok) kap végre egy paklit, főleg egy tárgyas jellegű elég jól bemutatta volna a HKK-ban rejlő kombófaktort. De ez a választás is érthető, saját tapasztalatból mondom, rajtam is legtöbben az első körben megjelent Alfákat és kifejezetten a sárkányosat keresték, és főleg azok, akik akár csak otthon, családi körben játszanának egymás ellen egyet.

A jelenlegi helyzetben még jól is jött, hogy az Alfák időzítése most tavaszra lett belőve, míg a legtöbb HKK kiegészítő pakli kifejezetten a versenyjátékra van kihegyezve, és alig várják a játékosok, hogy kipróbálják ott őket, ezekben csak a kiegészítőnként 1 darabban jelen lévő ritka lehetnek igazán érdekesek azoknak, akik rendszeresen járnak versenyezni.

Emiatt nem is egyszerű a tesztelés során ezeknek a ritka lapoknak az erejét beállítani tesztelésen, fontos, hogy játszhatóak legyenek kompetitív környezetben (még mindig a versenyző játékosok a legnagyobb volumenben vásárlók, akár egy Alfa megjelenéskor is), ugyanakkor rengeteg apró képesség és szabály van a HKK-ban, amivel egy lap erejét ki lehet egyensúlyozni, itt viszont ezekből jóval kevesebb elérhető. Másrészt pedig azt is figyelni kell, hogy egy Alfa vs. Alfa ütközet se arról szóljon, hogy ki tudta behúzni a pakliban lévő egyetlen ritkát. (A nem túl izgalmas és eddigi egyetlen Alfa bemutató verseny nagyjából erről szólt, nem véletlenül nem lett folytatása.)

1-1 display Alfa

Sokakhoz hasonlóan én is több mint egy hónapja bontottam utoljára bármilyen HKK kieget, ezért erősen vártam, hogy a futár meghozza a rendelésemet, benne 1-1 displayvel (gyűjtődoboz, azaz 12 bontatlan pakli) a két új fajból. Korábban azért szerettem displayt rendelni az Alfákból is, mert nagyjából fix arányban jönnek ki a különböző ritkák, a Tűzmágiában pl. konkrétan megvolt a 12 kieget tartalmazó displayben a 4-4-4 ritka). Viszont az utóbbi időben elég speciális keverési technikákat is láttam már (a Tükördimenzióban a Burástyakölyök token lap kb. ritka szinten mozog), így jó kérdés volt, hogy most melyik hatás érvényesül. Nos, eddigi tapasztalatok alapján kijön a teljes playset, azaz minden játszható lapból a maximum egy displayből, viszont nem egyenlő arányban, nekem mindkét display 5-4-3 eloszlású volt. Mivel egyelőre egyik ritka lap se tűnik kifejezetten gyengének vagy értéktelennek, ez nem is probléma.

Ez a kiegészítő is még a TD-t készítő nyomdában készült, de szerencsére sérült, elnyomtatott lappal nem nagyon találkoztam, ami egy ilyen prekoncept paklinál triplaannyira zavaró lenne, pár elcsúszott grafika és minimálisan sötétebbre nyomott lap zavarja csak az összképet, illetve pár lap hátsó szélén már a bontáskor megjelent a használat nyoma, ez azért hosszabb távon aggasztó. Az új lapok és grafikák kedvelői csalódni fognak: 3 ritka lapot kivéve minden lap vagy felújítás vagy “alfásítás”, azaz jól működő korábban megjelent lapok minimálisan módosított változata. Ami nekem továbbra is fura, hogy a ritkát kivéve teljes összevisszaságban vannak a lapok a dobozban, és a displayben is van pár fejjel lefelé berakott kieg, ez egy kicsit csorbítja a bontásélményt számomra.

Maguk a koncepciók szerintem elég jól lettek összeválogatva: a farkasokkal némi gyűjtőgenerálást is kipróbálhatnak a kezdők, bár ez alapból ugyanúgy egy tempóorientált horda, ami nehezen fogy ki a lapból. A követő teljes értékű felújítás az ősrégi Telihold fiához képest, viszont én nagyon nem látom, hogy a nekronköltség megspórolása és a +1 ÉP, amit ad, versenypakliban validálná a helyét. Ennél jobb laphátrányt jelentő követők se nagyon látnak már kompetitív játékot, ez meg még Lassan járj! szabálylap mellett se fog, hiába fér oda mellé.

Egy teljes playset az Ősi sárkányokból

A sárkányok szintén egy jól játszható koncepciót alkotnak, bár meglepő, hogy a lila színből is kerültek be lapok, főleg az Átoksárkány, ami épp csak a követő mellett nem totális antikombó a saját lényeinkkel. Viszont cserébe itt van a kiegészítő legtöbb kraftot mutató ritkája, a Hendiala familiárisa. Rá is térve a ritkákra, a permanens erőforrás lények elég szép karriert futottak be az Alfákban (lásd a két kalandozó és az ivadék az első szettben), a familiáris egy jó erős 8, de talán 9 pontot érő papír, nagy előnye az első generációhoz képest, hogy ez azonnal vissza is adja, amit belefektettünk, és rendkívül egyszerű használni a képességét egy (nyilván kifejezetten köré épített) pakliban. Más kérdés, hogy elég egydimenziós és harmatgyenge statokkal bír, ezért inkább 8-as nálam. A Lohd Haven sáhkánya biztos feltűnik majd Lassan járj! dekkekben, bár 2-ért 2 lapot leszedni nem az év biznisze, viszont cserébe kapunk egy közepes méretű lényt, a költsége miatt nehéz megakadályozni, és ha nincs mit leszedni, tempóban is maradhatunk a laphúzásával (7 pont). A Sárkánytüzet egyelőre nem érzem, Ősi rúna + Antimágikus rakshallion paklikban feltűnhet, hiszen a beugrót befizette (sebez és húzhatunk rá), ezt azonban gy-ngy lapok is tudják már, a gyógyulás + antimágia elleni védelem pedig nálam nem húzza egy nagyon gyenge 7 pont fölé a lapot.

Az Alfahím volt az első ritka, amit nevéhez hűen megismerhettünk az új hullámból, a saját paklijából nyilván kihagyhatatlan lesz, hiszen mindig jó egyszerre leszedni, húzni és lényt is kapni (lapelőnymámor!), nincsen extra szinergiája más fajtársaival, emiatt nem csak farkasos paklikban fog feltűnni. Más kérdés, ha nincs mit szedni, akkor üresben nagyon nem éri meg kirakni, alulstatolt lény, saját magát is leszedheti egy lapért, viszont ilyenkor az ellenfél kap egy szörnykomponenst, ami elég rossz biznisz. 8 pontra így is jó lap, ahogy alulról súrolja ez a kategóriát A telihold hívása is, ez már gyűjtőgenerálásra építő pakliba is használható (Zarknod börtöne és bilincse), önmagával kombózik a pakliból dobatással, bár üres asztal mellett nem szívesen húznám fel, és ha ott jól állunk, nem biztos, hogy erre lenne szükségünk. A Vén toportyánt már nem biztos, hogy versenyen fajtársai mellé játszanám, sokkal inkább a fent említett Zarknodos szabálylapok mellé – ha működik a narancs lapunk, hatalmas pusztítást tud véghezvinni az ellenfél asztalán és a kezét is megfigurázhatjuk. Sajnos egyelőre nem tombolnak ezek az összeállítások, így egy jó 7 pontos kártya összességében.

Egy teljes playset a Vérfarkasokból

Ezek lennének dióhéjban az új Alfák, a kommentekben írjátok meg ti is, hogy tetszenek maguk a kiegek, illetve a megjelent ritka lapok. Mivel azon szerencsések közé tartozom, akik még pont elcsípték a Cartamundis akciót és kaptak az új nyomda minőségét prezentáló promo lapot, ezért hamarosan ezekkel a kártyákkal is foglalkozunk külön cikkben egy bemutató erejéig!

Hozzászólások