Kevés ínségesebb idő volt a HKK-ban versenyek szempontjából, mint március közepe és május vége között. Szerencsére úgy tűnik, lassan a hátunk mögött hagyjuk ezt az időszakot, ami rámutatott arra is, mennyire belassul a HKK-élet a kompetitív lehetőségek nélkül. Május 30-án azonban újra egymásnak feszülhettek a játékosok, Kecskeméten jelentős mennyiségű és “minőségű” játékos gyűlt össze – a részletekről Jancsár János, a verseny társszervezője mesél a továbbiakban:

Beszámoló a Kecskemét Kupa állásáról

Amikor felvetődött bennünk, hogy neki kellene végre gyürkőznünk a Kecskemét Kupa sorozat folytatásának, akkor ez a kérdés eléggé megosztotta a játékosokat. Pontosabban két táborra szakadt a csapat. A nagyobb része üdvözölte a döntést, de voltak többen köztetek, akik kifejezték aggodalmukat a járványhelyzet miatt, és persze az aktuális jogszabályi keretek tiltásai miatt is.

Arra az álláspontra helyezkedtünk, hogy ha a jogalkotó úgy látja, a teraszon üldögélő vendégek nem jelentenek fokozott kockázatot egymásra, akkor a teraszon üldögélő kártyásokra ugyanez igaz, tehát feltehető, hogy nem jelentünk egymásra nézve fokozott kockázatot. Emiatt aztán szervezni kezdtük a versenyünket, és kitűztük a lehető legtávolabbi, májusi dátumot, 30-át.

Ahogy mesterem mondta, „jól sakkoztunk”, mert a jogalkotó közben a mi megközelítésünkhöz igazította a jogszabályi kereteket is, így alappal bíztunk benne, hogy időjárási körülményektől függetlenül meg tudjuk tartani a versenyünket. A szemerkélő esőre, és az alig 15 fokos kinti hőmérsékletre tekintettel végül a benti, egymástól védőtávolságra elhelyezett asztaloknál ülve tartottuk meg a versenyt, fenntartva a lehetőséget, hogy aki akar a teraszon, esőtől védett asztalokon (ernyő alatt) is játszhatott (volna).

Ez úton is köszönöm a bizalmat, és a türelmet minden versenyzőnknek. Végül egy nagyszerű hangulatú derbi jött össze.

Sajnos a Game Pub vezetősége nem volt hajlandó sem a vasárnapi nyitásra, sem arra, hogy a korábbiak szerint 10:00 órától beengedjen minket, így – tekintettel a 14:00 órai nyitására – kénytelen-kelletlen el kellett engednünk a dupla verseny gondolatát. Ha pedig ennyi kihagyás után egyetlen verseny, akkor annak hagyományosnak kell lennie.

Itt jegyzem meg, hogy az utolsó pillanatban lett kvalifikációssá nyilvánítva a versenyünk, és amikor eldöntöttük ezt, még az volt a belebegtetett terv, hogy a vidéki nagyobb helyszínek nem egy, hanem két ilyen versenyt is rendezhetnek ebben a szezonban. Ennek tudatában, és ebben az opcióban bízva döntöttünk a kvalifikációs jelleg mellett. Sajnos ez a lehetőség kimaradt a Kiadó hivatalos kiáltványából, de akkor már nem akartuk lefújni.

Természetesen üdvözöljük a +1 fő kvalifikációs lehetőséget, és a megemelt dotációt is, de ez a körülmény hozzátartozik a teljes igazsághoz, és persze még mindig bízunk benne, hogy ez a lehetőség esetleg megnyílik még előttünk.

Na de essen néhány szó magáról a versenyről is!

A zord időjárás, és a veszélyhelyzet dacára 26 fővel vágtunk neki a futamnak, ami egy erős létszám a nálunk mostanában szokásoshoz képest, de persze azért elmarad a rekordnak számító, januári kiemelt mezőnyétől. A csapat többsége a fővárosból, és környékéről, illetve Szegedről érkezett, de a helyi erők is képviseltették magukat, valamint Zsolt atya is elhozta két ifjú padavanját. Nekik, mint először hozzánk látogató versenyzőknek külön is örültünk.

Nagyon tiritarka mezőny jött össze, de ez várható is volt, tekintve, hogy amolyan második szezonnyitó versenyként funkcionáltunk. Na, de lássuk a meta alakulását pontosabban!

Szabálylap – 11:

 • 4 Semleges csatamező
 • 2 Zarknod börtönében
 • 1 Zarknod bilincse
 • 1 Villámháború
 • 1 Tábori adó
 • 1 Sokszínűség
 • 1 Életenergia

Követő – 8:

 • 2 Legendás pegazus (epikus)
 • 1 A teknősök öregapja (epikus)
 • 1 Kreátor követői (Alpha Centaurus + Chara-din követője)
 • 1 A legfőbb követő (Főparancsnok + Elenios követője + Antimágikus Rakshalion + Őrült Enkala, az animátor)
 • 1 Phukhi
 • 1 Valsirah, a tündöklő
 • 1 Legfőbb káoszmester

Egyéb – 7:

 • 1 Tábori adó + Őrült Enkala, az animátor
 • 1 Egérút + Harangmester
 • 1 Változó környezet (A fájdalom szépsége + Birtoklás + Zarknod bilincse + Ősi rúna) + Qwikrekson, a quwarg sámán
 • 1 Ősi rúna + Átkozott követő
 • 1 Ősi rúna + Építő rakshalion
 • 1 Lassan járj! + Tharr követője
 • 1 Lassan járj! + Melák, az óriás

A metát nem szeretném külön elemezni, gondolom, ezt mindenki meg fogja tenni maga, ha elkezd készülni a következő versenyére. Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy a 4 mezőből 2 odaért a dobogóra. 

Az 5 fordulós versenyt végül Dönczi Krisztián nyerte meg (ezúttal minimális méretű) Semleges csatamezőjével. A második helyezést ezúttal Erdei Kristóf szerezte meg, Villámháborúval. A harmadik pedig Kurunczi Dávid lett, ugyancsak (minimális méretű) Semleges csatamezővel. Gratulálunk a dobogósoknak!

A 2+1 fő kvalifikációs lehetőséget úgy happolták el a többiek elől, hogy ők már mindhárman kvalifikálódtak korábban…

Említsük még meg a legjobb amatőrt, Varga Istvánt, aki 10. helyre ért oda, és szintén Semleges csatamezővel játszott. A dotációként kapott második UR-t ő vehette át. Gratulálunk!

(Mivel befotóztam a sorsolást és a párosításokat, ezeket a képeket megosztom Veletek.)

Balról jobbra, felső majd alsó sor: elsőtől az utolsó, ötödik fordulóig

Kecskemét Kupa

Mivel csak az áprilisi verseny maradt ki a versenynaptárunkból, ezért a féléves kupát nem szükséges meghosszabbítani. Maradunk az eredeti terveknél, és július 1-gyel új évadot nyitunk majd. A kupa állása a tervezett 5 helyett 4 versenynap (és a tervezett 10 helyett 7 verseny) után:

 • 1. Dönczi Krisztián – 34 pont
 • 2. Kurunczi Dávid – 31 pont
 • 3. András Bence – 11 pont

Versenyhirdető

A következő versenyünk pontos helyszíne még bizonytalan. Az biztos, hogy június utolsó hétvégéjén 28-án, vasárnap tartjuk majd a Game Pub-ban vagy a korábbi helyszínen Delicatesse-ben. Azért a bizonytalanság, mert várhatóan módosítani fogja az üzemeltető a mostani (veszélyhelyzeti) nyitvatartását, és vissza fognak térni a korábbiakhoz, azaz ki fog nyitni a hely vasárnap is. Ha nem lesznek nyitva vasárnap, akkor visszatérünk átmenetileg a régebbi versenyzők számára ismerős helyszínre.

Ugyancsak bízunk abban is, hogy a mostani 14:00 órás kezdés helyett (zártkörű korai nyitással) tudunk kezdeni majd 10:00 órától, és ha ez így lesz, akkor nem egy, hanem két versenyt fogunk tartani.

Mivel ilyen sok a bizonytalanság, egyelőre nem hirdetünk sem formátumot, sem időpontot, de ígérem, hogy amint biztosat tudunk, közzé fogom tenni.

Mivel a Kecskeméti Kupa következő fordulóját most még nem tudom hirdetni, engedjétek meg, hogy felhívjam a figyelmeteket a június 14-én esedékes szegedi dupla versenyre – ami szintén kvalifikációs lesz, tehát bejutási lehetőség a Nemzeti Bajnokságra. A formátumok: délelőtt hagyományos, délután egy szín – egy lap (az egyszínű és az egylapos versenyen szokások tiltásokkal, isteni lapok engedélyezésével). Mindkét verseny side-olós, háromjátszmás lebonyolítású lesz. A kiírás szerint 15+ fő nevező esetén mindkét versenyen 2-2 UR kerül kiosztásra. Érdemes tehát szerencsét próbálni.

Reméljük, hogy a tervezett versenyek elnyerik tetszéseteket, és minél többen eljöttök majd hozzánk. Nagy szeretettel várunk mindenkit a versenyeinken.   

A Kecskeméti HKK Klub tagsága

Köszönjük a beszámolót, János!

Hozzászólások